Artikel: Woongroep in boerderij Verhoeff in De Schakel Albrandswaard

POORTUGAAL – De muren van de monumentale boerderij Verhoeff zijn gestut. Overal worden de muren en plafonds nu bij elkaar gehouden om instorting te voorkomen. De huidige eigenaren, die het pand aan de Kerkstraat 25 opkochten met een visie, wisten dat de boerderij in slechte staat verkeerde, maar wilden er toch iets mee doen.

Een woongroep willen zij graag in de boerderij realiseren. In een landelijke omgeving. De bedoeling is dat er drie gezinnen komen te wonen en er opvang van pleegkinderen komt. Zij pakt het project op met onder andere Judith Vreugdenhil. De gezinnen van de twee vrouwen zullen sowieso deel uitmaken van de woongroep.

De twee kenden elkaar niet, maar werden met elkaar in contact gebracht. Sindsdien doen zij er alles aan om dezelfde wens werkelijkheid te maken. De hiervoor opgerichte stichting heet toepasselijk De Thuishoeve.
Vreugdenhil: ,,We willen er gewoon met onze gezinnen wonen. We willen geen instelling zijn.” Pleegzorg, waar het tweetal op mikt om een steentje bij te dragen in de maatschappij, kan en gebeurt ook binnen gezinnen. ,,Wij willen dat dit een thuis is voor kinderen”, aldus Borgdorff.
Ook worden er kamers gereserveerd voor tieners van achttien jaar en ouder die uit de pleegzorg komen. ,,Pleegzorg stopt met achttien jaar, maar wij willen sommigen hier de kans geven eerst te leren op eigen benen te staan; hen zelfstandigheid leren.”
Naast de woningen binnen de boerderij, komt er een grote gemeenschappelijke ruimte. Dat moet ook een plek van samenkomst zijn om ook mensen uit de omgeving met elkaar te verbinden. ,,Bijvoorbeeld om een kopje koffie te drinken, te koken of te praten over het huwelijk of over de kinderen. Hulpverlening is er pas als je vastloopt, terwijl praten kan helpen te voorkomen dat het zover komt”, meent Borgdorff.

De boerderij wordt maar compleet gerestaureerd. Authentieke details blijven daarbij behouden of worden weer in oude staat teruggebracht. Dit gebeurt onder regie van architectenbureau Lugten Malschaer, de aannemer zorgt voor de uitvoering.
De kosten voor de restauratie en het bouwen binnenin zijn voor rekening van iemand, waarvan de dames de naam niet willen noemen. Borgdorff: ,,Degene die investeert, gelooft hierin en wil dit zien gebeuren.”
Op zaterdag 29 oktober kunnen belangstellenden een kijkje nemen en kunnen zich laten rondleiden. Maar ook als het hek openstaat, is iedereen welkom, laat Borgdorff weten. Lees de originele artikel hier.

Plaats een reactie