De boerderij

even terug in de tijd..

De zorgboerderij in Poortugaal waar Stichting het Terphuis is gevestigd, in het dorp bekend als Boerderij Verhoeff, kent een lange geschiedenis. Op een balk aan de oostelijke zijde is het jaartal 1630 geschilderd, maar er is ook een steentje te vinden met daarop het jaartal 1818. Dit duidt op een herstelling of uitbreiding.

Al voor deze verbouwing werd deze plek bewoond: de boerderij staat op een oude huisterp (werf) die werd aangelegd in de strijd tegen het binnendringende zeewater. Een boerderij met een rijke geschiedenis dus en die over een paar jaar 400 kaarsjes mag uitblazen.

Huidige staat van de monumentale boerderij

Huidige staat van de monumentale boerderij

In de huidige vorm is de evenwichtige stijl van de vroege 19e eeuw te herkennen, zowel in de voorgevel als in de verschillende constructieonderdelen en het interieur.

Vanaf de Kerkstraat, vroeger de centrale as van het dorp Poortugaal, kun je via het boerenerf het open landschap met haar weilanden zien. Al deze elementen maken Boerderij Verhoeff tot een boerderij met een hoge monumentwaarde.

moestuin en restauratie

Sinds de boerderij is aangekocht, is er veel in en rondom de boerderij gebeurd. Het hele plan is uitgewerkt in overeenstemming met de Rijksdienst, monumentencommissie en gemeente. De boerderij is in ere hersteld, zodat dit cultureel erfgoed ook voor toekomstige generaties behouden blijft.

Aannemer Den Hoed heeft de restauratie op zich genomen en hard gewerkt aan de moestuin die inmiddels volop in gebruik is. De restauratie is inmiddels succesvol afgerond. Mocht je toch benieuwd zijn hoe deze is verlopen, dan kan je hierover onze video’s op YouTube bekijken.

Meer weten over de geschiedenis?

Meer weten over de geschiedenis?

Ik wil contact opnemen!